Thursday, December 16, 2010

Tempura Cendawan Part2


Ha...pas makan mee bandung tu kita makan ringan2 lak iaitu Tempura Cendawan. Sedap tau kalau cendawan digoreng, tapi kalau masak campur sayur ke atau ape2 la selain goreng cam ni, aku mmg kureng suka cikit sbb dia ada bau tapi kalau goreng cam gini tak ada bau lak eeemmm....cicah lak ngan sos ffuuhh...terangkat u so crispy...


Ha..anak2ku mmg suka makan sbb dia crispy syok betul. Ari tu aku ada la beli cendawan goreng ni kat Melawati tapi beli Rm2 alamak cikitnyer...tak puas makan aku sorang makan pun tak cukup inikan pulak makan beramai2 lagi la tak cukup so untuk memuaskan hati masing2 ha...nah kau makan ni buat sendiri lagi puas hikhikhik...resipinya so simple tak caya jon tgok ni.

Bahannya
  • 1 pkt cendawan (size yg besar tu)
  • 1 kotak tepung tempura
  • 500ml air sejuk (agak2 je ye dan gunakan air yg ada ais tau)
  • minyak utk mengoreng
Caranya
  • Panaskan minyak
  • campurkan tepung tempura dgn air sejuk gaul sebati (adunan cam nak goreng pisang tu)
  • celupkan cendawan kedalam adunan tepung tadi
  • gorengkan cendawan satu persatu sehingga kekuningan
  • sedia dihidangkan bersama sos kegemaran



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...