Thursday, December 16, 2010

Mee Bandung Muar



Assalamualaikum semua....adoi yai terliur tak tgok udang yg tergolek tu? hikhikhik...saje je kan hahaha...bukan ape ini menu smlm utk berbuka pose. Dah lam beno x makan mee bandung ni sbb dah lama tak balik kg ye la...sbb kat kg dah tak de org  tu yg susah sikit nak balik, cuba kalau ada arwah mak mesti tiap2 bulan balik kg, eh! tiba2 lak sedih kan eemm.. tak pe la, berbalik kita pada citer kita tadi, sebenarnya mee bandung ni dah ada rempah dia so aku tinggal campak leboh je hihihi...cri jalan senang tul la kan sekarang ni semuanya dah ada jalan shortcut da so x yah la nak susah2 masak dan tak leh lgi cri alasan mengapa x nak memasak. Orang yg tak tau memasak pun senang tau semua dah ada yg ready made punya cakap je nak masak ape gi je la beli rempahnya so no excuse lgi ok.

Ha...inilah rempahnya cap Maharani yg sedap kalau yg Adami tu kureng cikit yg ni mmg betul2 rasa Mee Bandung Muar, jadinya kita cuma tambahkan dgn isi2 yg mengancam tu, jom tgk resipi campak2 ni

Bahannya
  • 1 bks mee kuning dicelur sebentar dan ketepikan
  • 1 pkt rempah Mee Bandung Maharani
  • 500grm daging direbus
  • 10 ekor udang
  • 3 ekor sotong
  • 7 cawan air rebusan daging
  • secekak sayur sawi
  • 2 keping tahu digoreng dan ketepikan
  • 4 biji telur (ikut la ye ada berapa org)
Caranya
  • masukkan air rebusan daging dan rempah mee bandung masak hingga mendidih
  • masukkan pula bahan2 seafood dan daging biar mendidih sebentar
  • pecahkan telur dan masukkan sayur tggu hingga telur sedikit keras dan pdamkan api (telur biar lembek ckit baru sedap)
  • masukkan mee kedalam manggkuk dan sendukkan kuah tadi
  • hiaskan dgn tahu goreng yg dihiris dan sedia dinikmati
Adoii...x leh tahan...sslluupp.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...