Tuesday, July 27, 2010

Cantonese Yee Mee


Malam semalam my 2nd son nak makan mee keras (Yee Mee), jadinya umie dia kenalah memenuhi selera anak bujangnya tu, kalau tak...dia membebel lak nanti sebab mulutdia boleh tahan gak banyak cakap hehehe... ikut sapa entak banyak mulut umie ngan abinya x de la banyak ckp sangat heheh...ye ke?? Hari minggu yang lepas kita orang gi la Alamanda jalan2 cri makan kat sana so kita pun makan la kat food court sana...my 2nd son nak makan mee keras katanya so i pun order la kat dia Cantonese Yee Mee eemmm.. hampeh betul kuah dia pedas dan rasanya pulak agak kurenggg...mahal lak tu, jadi my 2nd son tak puas hati la makan, jadi dia sudah suruh umie dia buat kat rumah, nasib baik la umie dia ni pandai  tahu masak Cantonese Yee Mee so inilah hasilnya, rupa2nya my 1st son, my little sweetie N my hubby pong suka gak i masak, dia kata baru ada rasa....hehehe  apa lagi perasan la i ni kembang segala-galanya muuaakkkk...jom layan dan ini resepi yang i hentam buat hehehe....

Cantonese Yee Mee

1bks Yee Mee
Sayur Sawi
Kobis
Karrot
3 ulas bwg putih
Udang, Sotong & Isi ayam
Lada sulah - * ikut citarasa nak ckit/bnyk
1sb Serbuk Pati Ayam
1/2 cwn Kicap cair
Tepung Jagung
2 biji telur
Air
Sedikit garam

Caranya:

Panaskan minyak, tumis bawang putih yg telah diketuk sehingga naik bau, selepas itu masukkan semua bahan2 seafood goreng sedikit masukkan pula lada sulah setelah itu masukkan air dan kicap cair tunggu sehingga mendidih masukkan pula serbuk pati ayam dan sedikit garam (jgn bnyk sgt sbb kicap cair dah masin) selepas itu masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air (ikut kepekatannya) sayur dan akhir sekali masukkan telur yg dipukul sambil tuang kedlm periuk dan tggu 1 minit terus tutup api. Bolehlah sendukkan kuah tadi dan jirus keatas Yee Mee dan sedia untuk dimakan....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...