Wednesday, January 19, 2011

Kek Pandan Kelapa



Assalamualaikum.....selamat pagi olls...pagi ni nak tunjuk kek pandan kelapa yg sedap ni, sumber resipi dari dapur kak umi yg diambil dari dapur abg mat gebu kita tu (tapi nama sebenar kek ni ialah kek kelapa pandan aku dah taip terbalik da...srry la ye) tapi ape pun nak ucapkan terima kasih kat kak ummi dan abg mat gebu kita ni kerana sudi berkongsi resipi yg sedap ni, hasilnya memang berbaloi2 sedapnya lain dari yg lain rasanya, lembut dan lemak kelapa tapi Awas! tak leh makan selalu...tapi rasanya cam nak buat lagi je cos ari tu tak puas makan la. Sebenarnya ari tu aku buat kek ni utk Birthday my hubbynya spupu yg menyambut hari lahirnya yg ke 21 Happy Birthday Acu Ain, semoga panjang umur, murah rezeki amin....

kek ni mmg lembut dan gebusss...tapi disebabkan potong kek ni menggunakan pisau yg salah (pisau kek yg plastik tu) so nampak cam berderai je kan, jadinya penggunaan pisau yg betul juga amat penting bagi mendapatkan hasil yg cantikkkk...


KEK KELAPA PANDAN


Resepi: Cocopandan Cake @ Mat Gebu

Dirujuk : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A:-

1 cawan susu segar*

1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (akak guna kelapa muda parut dan tak rendampun)

125 gm. mentega

1/2 cawan gula halus (gula kastor)

2 kuning telur (gunakan telur gred A)

1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak

1 camca teh pandan paste

Bahan B:-

2 putih telur

1/2 camca teh cream of tartar

1/4 cawan gula halus

Cara membuatnya:-


Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.

Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.

Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...



Happy Birthday to u....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...