Tuesday, January 4, 2011

Apam Gula Hangus


Assalamualaikum dan selamat datang tahun 2011, mudah mudahan tahun ini akan menjadi tahun yg lebih baik dari tahun sudah...ape? Azam tahun baru?? hikhikhik....azam aku nak turunkan berat badan aku yg dah bertambah tembam ni hikhikhik...boleh ke?? hahaha... tapi kena stop masak ke ek eemmm..camner ni...hahaha...nanti difikirkan la ek camner nak buek. So masa cuti ari tu aku duk kat rumah aje membuat persiapan anak2 utk bukak selokah jadinya sambil2 tu tetiba lak pulak nak makan Apam Gula Hangus ni bukan ape ari tu gi kat rumah K.Umie rasanya kot ternampak dia buat Apam mekar so teringin da...selak punya selak buku resipi terjumpa la resipi ni...jom kita tengok...

Bahannya:
  • 1 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 cawan air
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1sk soda bikabonet
  • 1/2 cwan minyak masak (aku pakai minyak jagung)
  • 2sb majerin
Caranya
  • masakkan gula menjadi gula hangus
  • masukkan air kedalam gula hangus tadi dan sejukkan
  • masukkan dalam blander telur,minyak, majerindan blander 3minit
  • masukkan pula tepung dan soda bikabonet tadi dan gula hangus yg telah sejuk
  • blander sebentar
  • panaskan pengukus
  • masukkan adunan dalam acuan plasik
  • dan kukus hingga masak
  • sedap kalau dihidangkan bersama kelapa muda


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...