Thursday, November 11, 2010

Apam Pelangi

Waaahhh....wahhhh....menjadi gak apam pelangi m'cik hehehe...memang sedap tau lembut aje rasanya macam kek lak. Ha resipi ni diambil dari dapur k.umie TQ kak mmg sodap la leh buat masa raya haji nanti. Tak leh tahan la...lagi ari tu aku gi jalan kat dapur Hana jepong pun ada gak, gi jalan kat dapor Che Mat Gebu pun ada gak eeemm... x leh jadi ni nak buat gak. Alhamdulillah jadi gak, cuma melekat ckit la bahagian bawah dia kat loyang, tapi apa pong mmg sodap, nanti aku nak tanya kat kak2 kita tu ye nape melekat, masih x puas ati lgi ni nak kena buat 2nd time lgi ni tunggu.... cuba tgok resipinya (aku buat 1/2 adunan aje coz pengukus kita comei je muat loyang kecik aje hehehehe)

Bahannya
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150gm tepung gandum
  • 150gm gula halus
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • perwarna (ikut warna kesukaan anda la ye)
Caranya
  • putarkan telur, gula dan ovelet hingga gebu
  • masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
  • masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder dan kacau rata
  • bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut warna yg disukai
  • tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...