Assalamualaikum kepada pengujung blog saya ni....hujung minggu ari tu aku ada buat Soft Marble Cake untuk mak saudaraku yg menyambut ulang tahun kelahirannya yg ke tuttttt....(biarlah rahsia hehehe...) dan kebetulan yg lagi sorang mak saudaraku ( sebelah my hubby) dia buat open house so aku pun buat la kek ni, resepi dari rumah K.Ummie TQ kak sodap sampai tterhangus saya bakar hahaha...tpi rasanya tetap mantopppp... jom kita jamu mata dgn foto2nya dan resepinya sila lah....
SOFT MARBLE CAKE
• 270 gm mentega
• 250 gm gula kastor
• 260 gm tepung gandum
• 1 camt baking powder
• 6 biji telor
• 2 camb. susu pekat manis (condensed milk)
• 1 camb ovalette
• 1 camb air
• 1 camt esen vanila
• 10 gm serbuk koko
• 1 camt chocolate emulco (optional - bagus untuk mendptkan warna lebih gelap)
Cara-Cara:-
1. Griskan tin kek berukuran 10x7x3 atau 20 - 23 cm springform. Ketepikan.
2. Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan ketepikan.
3. Satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula, adunan tidak jatuh). Ketepikan.
4. Kemudian dalam bekas lain, satukan telor, ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata.
5. Masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4. kacau rata.
6. Keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin dan 1 senduk adunan cokelat. (*hehe..ummi tersalah baca, letak 3 sb adunan plain diikuti 1 sb adunan cokelat..tu pasaii marble x berapa cukup sampai ke tengah..haha)
8. Ulangi sehingga habis adunan.
9. Ambil chopstick dan buatkan bentuk marble.
10. Kemudian bakar pada suhu 180C selama 45 - 50 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing).
11. Setelah masak, padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 minit.
12. Selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Nota: Sedap, lembut dan senang nak buat...
No comments:
Post a Comment