Tuesday, October 12, 2010

Ubi Goreng @ Sambal Kicap

Salam semua, masih lagi masak berasaskan ubi kayu, tapi hari ni aku buat Ubi Goreng cicah dengan Sambal Kicap haa...baru ngam dan laju la cikit makan, biasa la orang Johor kena makan dengan sambal kicap tak gitu Cik Mat Gebu kita...hehehe...tersedak lak En Abang tu nanti sorry...... Sebenarnya aku nak perabihkan balance ubi kayu ari tu ye la sayang lak kan kalu tak nanti bila my hubby tu mengemas habis la dia bagi makan kat Mr Tong Sampah lak eeemm biasa la kan nakkan rumah nampak bersih habis semunya dia buang eee... tak senonoh tau. Aku goreng ubi kayu ni ikut style arwah mak, jom tengok resipinya ....

Bahannya:

  • Ubi kayu dikupas dan dipotong memanjang
  • 2 ulas bwg putih ditumbuk halus
  • 2 sb jintan halus ditumbuk (tak yah halus sgt)
  • 1sb serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • minyak untuk mengoreng
Caranya:
  • Panaskan minyak
  • Gaulkan ubi kayu dengan semua bahan2
  • Setelah minyak panas gorengkan ubi tadi sehingga empuk dan keperangan, tapi api jgn besar sangat nanti ubi tak masak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...