Tuesday, October 19, 2010

Rendang Ayam Kak Long


Malam ni aku masak rendang ayam bagi menunaikan permintaan my 2nd son. Dari hari minggu tu dia dah mintak aku masak rendang ayam. Tapi lain lak yg umie dia masak hehehe....masak Kerutuk Ayam le pulak tapi rupa sama aje dgn rendang ayam ni, my 2nd son tu tak tau yg umie dia masak kerutuk ayam. Tapi kesian la juga kan semalam dia mintak lgi rendang ayam, so hari ni umie baru tunaikan permintaan mu my lovely son hikhikhik...ok la tu kan. Tapi anak2 aku mmg suka makan rendang ayam ni. Selesai je masak my 1st son terus aje meratah rendang ayam ni, wah! laku betul cehcehcehhh....sodap le kot sampai 3 ketul dia makan sorang ishishish......Ooo ye hampir terlupa nak bgi tau, rendang tu ada nama Kak Long kan ha...itulah kakak ipar ku yg tersayang, dia la yg bgi resipi kata aku dulu, sampai sekarang aku ikut resipi dia sampai mak mertuaku pun suruh aku masak rendang ni sbb dia kata rendang aku ni lambat basi, eeemmm ye le kot, tpi mmg ye pun 2 hri pun leh tahan lagi tau. Mungkin aku tumis semua bahan2nya dulu kot, sebab ada org yg terus je lebur tanpa menumis. Kalau ikut resipi Kak Long aku dia pun tak tumis, saja aku yg olahkan sbb aku suka tumis dulu rempah2 tu bgi wangi lgi aroma dia. Cuba tengok resipi nie....

Bahan2nya

1 ekor ayam dibersihkan
3 ulas bawang putih*
6 ulas bawang merah*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
3 batang serai*
1 sudu besar jintan halus*
1 sudu besar ketumbar*
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas tmbh lgi)
1 liter santan (1 biji kelapa)
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 sudu besar gula
1 keping asam keping
Garam & perisa secukupnya
Sedikit minyak utk menumis

Caranya
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 kisar tadi
  2. Gorengkan sehingga betul2 garing
  3. Setelah itu masukkan pula ayam gaul rata
  4. Masukkan pula santan  dan kerisik kacau sebentar
  5. Biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat
  6. Masukkan pula asam keping gula, garam & bahan perisa
  7. Biarkan sehingga menjadi sedikit kering dan  msukkan pula hirisan daun kunyit
  8. Gaulkan sebentar dan padamkan api.

 Eeemm..sodap dimakan dengan nasi empet (ini pinggan ku da....)

1 comment:

  1. yg ni akan d cuba dengan segera...mmg menyelerakan la tgk pic nie...teruja betollllllllllll...hehehhee...mmg CNY nie kalo x kemana2 de plan nk msk lontong...so leh la rendang ni djadikan salah 1 menu2 lontong nanti...insyallahhhhh....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...