Friday, September 3, 2010

Bubur Jagung (versi Muza)


Yummy,yummyyy.....teringin nak makan Bubur Jagung tekak aku ni eemm.. maklum le tekak orang pose ni mcm2 nak makan mengalahkan orang mengidam lak hehehe...dan akhirnya dapat gak aku makan. tapi cam biasa la bukannya nak makan banyak2 aku cuma makan separuh mangkuk kecik je, nasib baik my 1st son tu suka makan bubur jagung dia la belasah...tapi kalau di letak dalam peti ais lgi sodap dimakan sejuk2 eemmmm...sluppp...hehehe..tak baik la aku ni pose2 ckp cam ni kan ada pulok yg terliur sorry....

Bahan2nya:

6 btg jagung dihiris dari btgnya
1 cwn santan pekat
1 cwn susu cair
1 cwn sagu biji direbus dahulu sehingga biji2 menjadi jernih
500 liter air
2 cwn gula pasir (ikut suka la ye jika nak manis tmbh lgi)
2 helai daun pandan disimpul

Cara2nya:

- Rebus jagung yg telah dihiris tadi bersama air, gula dan daun pandan masak sehingga
   jagung empuk
- Setelah empuk masukkan susu cair, santan pekat dan sagu (api kena perlahan ye)
- Kacau sehingga mendidih sekali dan terus padamkan api dan dah siap!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...