Wednesday, February 2, 2011

Ayam Kicap To'Ma


Waaah....ayam lagi....eemmm rumah aku ni macam tak boleh dipisahkan dgn ayam ni...asyik2 ayam, kejap2 ayam adoii yai kalau ikan kurenggg ckit tergolek2 je... tapi kalau ikan bakar ke, ikan siakap ke eemmm  laju ckit, tapi kalau ari2 nak mkn ikan siakap botak kepala.....hahahaha....berbalik pada menu kita tadi ayam kicap to'ma ni sebenarnya resipi dari bonda mertuaku. Resipinya lebih kurang same ngan resipi ayam masak kicap yg bisa tu le cuma tambahkan dgn cili kisar dan rempah 4 sekwn dan ayamnya lak tak digoreng dulu jom le kita tgok resipinya dulu... 

Bahannya:
  • 1 ekor ayam dibersihkan
  • 1inci halia ditumbuk
  • 3 ulas bwg putih ditumbuk
  • 2 sb cili kisar
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 1 biji cili hijau dihiris
  • 1 biji cili merah dihiris
  • rempah 4 sekawan (rempah tumis tu le...cengkih, bunga lawang, buah pelaga & kayu manis)
  • sedikit air asam
  • kicap secukupnya
  • 1 biji buah tomato dibelah 6 (size besar le, kalau kecik je belah 4 je)
Caranya
  • panaskan minyak, tumiskan rempah 4 sekawan goreng seketika
  • masukkan bahan yg telah ditumbuk bersama cili kisar goren sampai naik bau
  • masukkan pula ayam dan goreng seketika
  • masukkan pula kicap secukupnya dan air asam jawa biarkan mendidih dan ayam empuk
  • setelah ayam lembut masukkan bahan hirisan dan buah tomato gaul seketika
  • padamkan air, sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...