Thursday, August 26, 2010

Nasi Ayam


Hai.....semalam aku MC sebab badan aku rasa terlalu penat sangat sampai nak bangun pun tak boleh mungkin tak cukup tidor kot...ye lah tiap2 hari bangun pukul 4.30am pastu tak tidor terus gi keje... tu yang rasa penat sangat badan ni. Emm berbalik pada menu berbuka puasa kita pada hari semalam ialah Nasi Ayam, masakkan yg paling senang untuk dimasak disebabkan aku nak relaxkan so aku pun memikirkan sesuatu yang enak dimakan dan senang disediakan hehehe...(malas le tu ..) anak2 aku pun suka makan gak nasi ayam ni . Jom layan resepinya...

Bahan untuk nasi:

4 cwn beras wangi (beras biasa pun boleh jugak)
1 biji bwg besar dihiris
3 biji bwg putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 kiub pati ayam
6 cawan air
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit Minyak/Planta untuk menumis

Caranya:
- Basuh beras ketepikan
- Panaskan minyak/planta tumiskan bahan2 yg dihiris sehingga sedikit garing
- Masukkan beras goreng seketika
- Masukkan air dan daun pandan
- Perisakan dengan garam dan kiub pati ayam
- Tunggu mendidih dan alihkan ke dalam periuk nasi dan biarkan masak
   *(saya terus tumis dalam periuk nasi atas dapur dulu) 

Ayam Goreng

1 ekor ayam belah 4 (senang nak goreng kalau tak nak belah pun boleh jugak)
1 sudu madu
1 biji limau kasuri (ambil jusnya)
Air (untuk rebus ayam)
Garam
Minyak untuk menggoreng (goreng dlm minyak yg banyak)

Caranya
- Masakkan air sehingga mendidih
- Masukkan madu dan jus limau kasturi
- Masukkan ayam tadi rebus seketika (jgn lama sangat)
- Angkat ayam dan toskan
- Lumurkan ayam dgn sedikit garam
- Panaskan minyak dalam periuk dan goreng ayam sehingga masak

Sup

1 ekor rangka ayam dibersihkan dan tos
1 biji bwg besar dihiris
3 biji bwg putih dihiris
1 inci halia diketuk
Kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
sup punjut (saya pakai sup bunjut tulang sbb semua dah ada didalam)
1 liter air
1 kuib pati ayam
Minyak untuk menumis
1 pokok daun dawang untuk hiasan

Caranya
-Panaskan minyak, masukkan bahan2 hirisan tadi dan rempah 3 sekawan goreng sampai sedikit garing
- Masukkan rangka ayam, air dan sup punjut
- Perisakan dengan garam dan kuib pati ayam
- Biarkan sehingga masak

Sos Cili

4 biji cili merah dikisar
1 biji bwg putih dikisar
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb gula
Sedikit garam

Caranya
- Satukan semua bahan2 dan masak seketika

Kicap

2 cwn sup ayam
2 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
sedikit tepung jagung

Caranya

- Satukan bahan2 tadi kecuali tepung jagung dan masak seketika
- Bancuh tepung jagung  dgn sedikit air dan masukkan kedalam kuah kicap tadi ikut kepekatan

Bahan Ulaman

1 biji timun
2 biji tomato
sepokok daun salad






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...