Tuesday, April 19, 2011

Markono Ayam (Markorno Vegetable Meat )


Hi...dan ini N3 seterusnyer..eh raji pulak aku ari ni ek eeemm tak pe le ye layan je la kan, so yang ni pulak makanan ala2 cam pizza le tapi rase cam murtabak cikit2 mmg yummmy jarang kita jumpa makanan cam gini kan, ini adalah resipi dari X-bos aku puyer wife Pn Ritzzawati TQ Ritz...mmg meletoppp...dulu masa aku gi raya rumah my bos inilah salah satu hidangan dirumah beliau tapi masa tu tak lak aku tanya kat dia nama makanan yg lagi sedap dan lazat ni, sudah sekian lame aku makan ade le dlm 3 tahun kot baru aku tetiba terringat kat makanan ni mase tu aku tak de FB lagi so aku nak cal my Xbos segan so pendam je la hasrat utk mendapatkan resipinyer...cian... TAPI.. setelah aku pandai berFB ni hihihi...aku sudah add my bos (kebetulan dpt cri kan) dan pada mase yg sme wife dia pun aku add gak so dri ctu le terrrkeluar la resipi ni... alhamdullilah.... rezeki aku gaknyer kan dan mendapat sambutan yg hebat dri ahli keluarga ku.. amboiiii statement...huahuahua...belasah je la...hahaha...dan di sini mari le kita berkongsi resipiyer...layanzzz....


Markono Ayam (Markorno Vegetable Meat )
Sumer dri Pn Ritzzawati
  • 300 gm daging cincang (minced beef)
  • 4 biji kentang (potong dadu, rebus & ditoskan)
  • 2 ulas bawang besar (potong dadu & goreng)
  • 1 tin kacang peas (optional)
  • 1 tin mushroom (dipotong kecil-kecil)
  • 2 biji tomato (potong bulat-bulat)
  • sedikit daun sop & daun bawang
  • 10 biji telur
  • tomato sos & cili sos
  • garam
  • mentega
  • 1 sudu makan rempah kari
  • Cheese (yg ni aku tambah)

Cara-caranya

  • Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang besar hingga sedikit layu & angkat
  • Panaskan sedikit minyak, tumis rempah kari dengan daging. Masukkan garam, tomato & cili sos mengikut citarasa, daun sop ; daun bawang dan goreng hingga kering & angkat
  • Sapu acuan (pyrex) dengan mentega, tabur kentang, daging, cendawan, kacang peas, bawang besar,  atur buah tomato. Buat 2 lapisan.
  • Telur yang dipukul garam dituang ke atas acuan dan taburkan dgn cheese – bakar hingga masak. (microwave oven – 50%; 20 minit; 250°C)
yang sebelum di masukkan kedalam oven...

tarraaaaa....Hotz from oven....


1 comment:

  1. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...