Sunday, January 30, 2011

Puding Kastad Berkuah

Assalamualaikum......hari ni satu hari hujan dari pagi sampai le malam, nasib baik semalam dh beli brg2 untuk dimasak ari ni jadi tak susah2 meredah hujan mencari bahan2 masakkan utk hidangan santapan utk my lovely family cceeewwaaah... bkn main bahasa hikhikhik....aku buat ni utk hidangan minum ptg, ye la ujan2 ni perut mmg selalunya lapo je... my 1st son tu berkali kali makan puding ni, rupanya dia suka, tapi my 2nd son tak nak langsung sbb kuah dia tu susu so dia mmg kurang berminat ckit. mmg dari kecik dia tak suka minum susu....bahan2nya tak le susah sgt so simple je masak dia jom le kita semak resipi simple aku ni.

Bahannya Kastad :
  • 1 cwn tepung kastad
  • 3 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1/2 cwn susu pekat
Caranya :
  • Satukan semua bahan2
  • kacau rata diatas api yg perlahan
  • masak hingga bahan2 menjadi likat dan berkilat (kena sentiasa kacau kalau tak nanti berketul2)
  • padamkan api dan sudukan didalam acuan atau loyang
  • sejukkan
Bahan Kuah :
  • 1 tin susu cair
  • 1tin air
  • 1/2 cwn gula
  • 1 tin cocktail (buah campuran)
Caranya:
  • satukan bahan2 kecuali buah campuran
  • masak sehingga gula larut (dgn api yg perlahan)
  • padamkan api dan sejukkan
* Setelah kedua2nya sejuk masukkan puding kedalam mangkuk dan jiruskan bersama kuahnya, hiasi dangan buah cocktail, sedap dimakan ketika sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...