Monday, January 10, 2011

Nasi Minyak


Salam semua....menu ari minggu hahaha...layan Nasi Minyak le pulak, bukan ape my 2nd son tu suruh masak ayam masak merah jadinya bila di pikir2 ayam masak merah sedap kalau dimakan dengan nasi minyak, jadinya bila masuk kedapur tu tengok bahan2nya pun ada apa lagi start le projek memasak nasi minyak lagi pun nak menghabiskan stock minyak sapi yg tinggal ckit tu kan yg disimpan dalam peti sejuk tu...lgi pun dah penuh peti sejuk aku tu dgn entah ape2 brg entah hikhikhik...tapi aku masak simple2 aje lauknya pun ayam merah dan acar jelantah aje malas nak masak dalca bukan ape anak2 aku ni kureng ckit makan dalca, yg diorang tau makan ayam masak merah aje so tak yah la buatkan jimat masa dan tenaga, jom tengok resipi simple aku ni jommm..... 


Bahannya
  • 4 cawan basmati
  • 1sb minyak sapi
  • 1sb minyak masak
  • 6 cawan air (guna cawan yg sukat beras tadi)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • sedikit garam
  • sedikit perwarna kuning
  • 1 biji bwg besar dihiris
  • 2 ulas bwg putih dihiris
  • rempah 4 sekawan
Caranya
  • basuh beras dan rendam seketika dan toskan
  • masukkan minyak sapi dan minyak , tumiskan rempah 4 sekawan dan bahan hirisan hingga garing
  • masukkan air, susu dan garam
  • tunggu hingga mendidih
  • masukkan basmati
  • padamkan api dan terus masukkan kedalam rice cooker masak mcm biasa
  • sesudah masak renjiskan perwarna kuning diatas nasi tadi
  • tunggu hingga nasi betul2 kering baru la gaulkan tpi gaul pelahan2 nanti takut beras patah2
  • sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...