Saturday, February 12, 2011

Lemak Udang & Kacang Panjang


Dan....ini menu kedua...yg ni aku masak utk hidangan makan malam semalam, balik je dari keje terus singgah kedai beli barang tapi memula termenung gak le depan ikan tak tau nak beli api sbb dalam kepala ni tgh pikir ape la...nak masak malam ni ek, so tgok punya tengok ternampak udang ooo...baru le teringat my 2nd & my little sweetie ari tu berebut2 nak makan udang so beli la udang masak lemak kuning ngan sayur kacang
dan nampak lak ikan sadin yg segar so beli la 2,3 ekor utk digoreng, sesampai je rumah aku pun terus masuk dapur tig..tong..ting..tong dah siap masak kul 8.30 sisi makan...tapi anak2 je yg makan aku cuma jadi hakim je hikhikhik...almaklum le diettt..hihihi.. fuuhhh.. sungguh berselera my 2nd son tu makan habis semangkuk lauk udang tu dia perabihkan sampai hirup kuah lagi mcm makan sup lak, suke beno dia makan lemak udang ni. hehehe..... suke tgk anak2 makan sampai licin pinggan, hilang penat umi dia masak.. jom kita layan resipi simple ni..

Bahannya:
  • 500gm udang size sederhana buang kepala dan ekor
  • 5 urat kacang panjang dipatah patahkan (ikut le kalau nak lebih pun boleh)
  • 5 biji bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 biji cili merah*
  • 1 liter santan (dari 1 biji kelapa)
  • sedikit air
  • garam & bahan perisa secukupnya
  • * bahan utk di blander
Caranya:
  • satukan semua bahan2 blander masuk dalam periuk dan masukkan sedikit air (jgn bnyk sgt)
  • tggu hingga mendidih masukkan udang dan kacang panjang
  • masukkan pula santan sambil kacau dgn api yg kecil (kalau tak kacau nanti santan bergentil2)
  • msukkan pula garam dan serbuk perisa secukupnya
  • tunggu mendidih dan padamkan api
  • sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...